Persuasive Design, HANDS, Google, AAU, Morten og kameldriverne

Det blev til en rigtig hyggelig og perspektivrig fredag eftermiddag på Aalborg UniversitetsCenter med folkene bag HANDS om Persuasive Design, Google, innovation – og lidt om kameler, kameldriverne, mågerne og drømmerne…

Så har jeg (igen) været en tur på Aalborg UniversitetsCenter (AAU) og set hvad der kan ske, når forskere (bl.a. Morten Aagaard) har den rette viden (Persuasive Technologies), den rette idé (HANDS), det rette sted (AAU), finder de rette virksomheder (bl.a. mobilteknologi) og rette mennesker og får tilført 26 mio. i projektmidler fra EU’s FP7 forskningsprogram.

HANDS er innovation
Ovenstående ingredienser er blevet til det innovative og internationale projekt HANDS, der handler om at kombinere teknologi så det hjælper autister i dagligdags gøremål, som f.eks. at tage bussen. HANDS står for

 • Helping
 • Autism diagnosed young people
 • Navigate and
 • Develop
 • Socially

…og involverer 10 partnere fra både Danmark, England, Sverige og Ungarn (tre universiteter, tre softwarehuse og fire skoler for autister.

Persuasive design & Technologies
Som begrebet siger, handler det om at vi anvender teknologien til at motivere eller overbevise brugeren af en given teknologi om, at der er andre muligheder end det man selv ser og bliver påvirket til at anvende disse muligheder. Dvs. at teknologien interagerer med brugeren og resultatet kan være en ændret adfærd fra brugerens side.

Motiverende webdesign
Morten og jeg rendte ind i hinanden i sin tid på en usability-konference. Dengang var vi begge optaget af, hvordan websites tilføres størst mulig kvalitet og brugbarhed. Morten som underviser og vejleder og jeg som brugervenlighedskonsulent og rådgiver af virksomheder indenfor målgruppe- og brugerorienteret web (under Notabene.net’s vinger).

Det relevant sælgende webdesign
Hjemme i Aalborg var det sidenhen Morten, der introducerede mig for tankerne bag det motiverende webdesign. Siden har jeg løbende skrevet om webdesign udviklet udfra tankerne i “Persuasive Design” – også kendt i bredere kredse som overbevisende eller motiverende webdesign.

Idag arbejder jeg med motiverende webdesign indenfor online forretningsudvikling, optimering af webshops og ehandel, hvor jeg for pædagogikkens skyld kalder det “relevant sælgende”.

 • “Relevant” fordi relevans er den bærende parameter for den meste aktivitet for brugeren på Nettet, specielt søgemaskinerne
 • “Sælgende” som et billedet på det overordnede mål webshoppen/websitet har ift. målgruppen (det er sjældent nogen bygger web for deres blå øjne’s skyld).

Andre bruger “relevant marketing” eller “relevans markedsføring”, men da jeg foretrækker at inkludere kundens handling dvs. konverterings-delen måtte det nødvenligvis blive en kombination af dette forhold også – dvs. “relevant sælgende”.

Autisme og webshops – sikken en cocktail
Umiddelbart er der måske ingen sammenhæng mellem et projekt der hjælper autister og så salg på Nettet, optimering af webshops og online forretningsudvikling. Jo, der er rigtig mange interessante forhold… – først og fremmest hvordan teknologien kan indgå på en relevant måde, så  – Most Wanted Response (MWR) – vores gamle måleklassisker indenfor forretningsorienteret web kan ske fyldest på websitet.

Til præsentationen på AAU blev Google også nævnt. Ikke underligt. I HANDS-projektet indgår mobilteknologi og GPS. GPS anvendes til at fastlå brugerens fysiske position, så mobilen med hjælp fra en server og passende algoritmer kan vise mest relevante hjælp-info, f.eks. for en autist, der skal tage en bestemt bus.

Der er persuasiv design/teknologi i Google
Google anvender ikke GPS, men GEOip til at læse dele af vores kontekst og vise mest relevante annoncer. Generelt anvender Google brugernes data på tværs af mange søgninger, til at vise mest relevante søgeresultalter (vha. CTR – Click Through Rate). I Google Personalized Search anvender brugerens egne søgninger, til at tilpasse Google til bedre performance for den enkelte person. og iøvrigt fastholder (overbeviser) brugeren om at Google fortsat er den bedste søgemaskine at anvende. Dataene ligger på Googles server og er knyttet til brugerens login.

Google og GPS – sikken en cocktail
Google har også kig på mobil-platformen. Og lur mig om man så ikke lige snupper GPS-data ind som parameter, hvis det er muligt. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad det kan give at muligheder, men også etiske spørgsmål om hvad der er etisk acceptabel for en privat magtfuld virksomhed at udnytte i sin selvforståelse af at være demokratisk og ejegod.

HANDS – både visionært og praksisnært
Og så er vi pludselig tilbage på AAU – for netop etikken omkring hvordan teknologien kan indgå som personligt hjælper strider mod vores normale opfattelse af personlig intigritet fordi teknologien opsamler data om vores færder (også på Nettet), der kan udnyttes til andre formål end “gode formål”.

Kamelen drømmer
HANDS følges af en gruppe, der skal vurdere de etiske spørgsmål. Så på enhver måde fik jeg indtryk at folkene bag HANDS har dækket projektets vinkler særdeles godt ind. Så det kan godt være at Morten Aagaard ser sig som kamel med nogle kameldriver over sig. Men nogen har jo drømt drømmen og knyttet det hele sammen til et innovativt projekt, der læner sig kraftigt op af brugerdreven innovation i praksis. Noget som de fleste faktisk kun snakker om, men kun få gør noget ved.

Men det er nok i fritiden så, at Morten er drømmeren – og ikke kun kamel, som han kaldte sig selv, den fredag på AAU ;-)

 

Læs mere om
“Persuasive Technologies” er en model og et tankesæt som forskeren, B. J. Fogg fra Standford har udviklet. Læs mere om emnet

Dette indlæg blev udgivet i Ehandel / Ecommerce, Google, Innovation. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Persuasive Design, HANDS, Google, AAU, Morten og kameldriverne

 1. Morten Aagaard skriver:

  Hej Henrik!
  Mange tak for de pæne ord!
  Jeg oprigtigt glad for, at du kommer til præsentationen og klart oplever at HANDS er et klart innovativt og praksisnært projekt. Det pukler jeg og mange andre for hver dag.

  Endvidere vil jeg gerne rose dig for sammenkædningen af autisme og webshops. Du er den første som ser den sammenhæng og den er der, men langt ude. En af mine forventninger til HANDS er, at ved arbejdet med den radikalt svære “kundegruppe”, som teenagere med en autismediagnose er, får et dybere kendskab til motivationsprocesser generelt. BJ Fogg fremstiller sådan set ikke nogle modeller for motivationsprocesser, men han opremser teknollogiske påvirkningsværktøjer.

  I første række vil kendskabet til motivationsprocesser og designet af motivationsprocesser få effekt på designet af persuasive technology i CRM sammenhænge.

  venlig hilsen

  Morten

 2. Henrik Hansen skriver:

  Selvtak da :-)

  Og 1000tak for præciseringen vedr. BJ Fogg omkring motivationsprocesser og teknologiske påvirkningsværktøjer…

  For mig er autisterne “blot” en målgruppe som alle andre, der anvender et stykke mere eller mindre tilpasset teknologi… præcist som brugere anvender Google som et tool og en webshop, som et sted at handle.

  Så for mig, er der ikke sååå langt mellem – der er blot nogle nye snitflader at bearbejde og “få styr på”.

  Hilsner Henrik

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>