Hvad betyder Web 2.0

På http://da.wikipedia.org/wiki/Web_2.0 har jeg hentet følgende noter om WEB 2.0 – mest fordi jeg fra tid til anden ofte står og har brug for at henvise til en god og letforståelig forklaring (specielt overfor dem, der tror WEB 2 lægger verden for deres fødder): 

Web 2.0 refererer til anden generation af services, der er tilgængelige på Internet, der lader brugere samarbejde om og dele information online. I modsætning til den første generation, giver Web 2.0 brugere en oplevelse, der minder mere om traditionel softwareprogrammel end en statisk web side. Web 2.0 applikationer anvender ofte en kombination af teknikker udviklet i slutningen af halvfemserne, herunder public service APIs (fra 1998), AJAX (1998) og web syndikation (1997). De tilbyder ofte masse-publikation (web baseret ‘social’ software). Web 2.0 konceptet inkluderer også blogs og wikis.

WEB 2 i applikationsperspektiv
Tim O´Reilly definerer 4 + 1 niveauer af applikationer, hvor niveau 3 er de applikationer der er mest Web 2.0.

Niveau 3 applikationer: Netværket er kernen i applikationen og det giver ikke mening at benytte applikationen uden adgang til netværket. Netværket er essentielt fordi målet er at skabe flest mulige forbindelser mellem mennesker og andre applikationer. Flere mennesker forbundet til hinanden skaber bedre grundlag for denne type applikationer. Applikationerne hovedformål opnås gennem netværkseffekter.

Niveau 2 applikationer: Netværket er stadig en meget væsentlig faktor, men applikationer kan eksistere uden at være online. Brugerens udbytte af at benytte en applikation offline vil dog være begrænset til formål der ikke er primære.

Niveau 1 applikationer: Netværket er ikke en afgørende faktor for udnyttelse af applikationens værdi. Formålet med applikationen kan i udstrakt grad anvendes ved at være offline og uden for nogen form for netværkseffekt. Der opnås dog fordele ved at være på netværket, men de er ikke afgørende for anvendelsen af applikationen.

Niveau 0 applikationer: Netværket har ingen direkte betydningen for anvendelsen af applikationen. Netværket behøves kun i en initial fase, hvor data hentes ned til applikationen, hvorefter der kan opnås fuld funktionel anvendelse af applikationen offline.

Ikke-web applikationer: Applikationer der ikke har fordel af at være online og som fungerer fuldt ud offline.

 

Dette indlæg blev udgivet i Brugeradfærd, Innovation. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>